Växter som bin och humlor gillar 2018-09-03T13:46:43+00:00

[one-quarter border=1]

Flygande_Bi

[/one-quarter]

[one-half border=1]

BIN & HUMLOR

Du kan göra stor skillnad för bin och humlor genom att plantera växter som är rika på pollen och nektar. Många vill också locka humlor och bin till sin trädgård för att få bärbuskar eller fruktträd pollinerade eller för att det är trevligt när det surrar.

En enkel grundprincip är att bin och humlor gillar samma växter som vi tycker om, alltså de som doftar, smakar och ser goda ut, som t.ex kryddväxter eller bärbuskar och fruktträd. Om du vill odla för bina är det också viktigt är att plantera växter som blommar vid olika tider under säsongen så det finns jämn tillgång på mat. På våren är just sälgen mycket viktig då den är rik på pollen som behövs när bi- och humlesamhällena ska komma igång efter vintern.

Klöver och maskros är också mycket populära bland bin så låt dom gärna frodas i era gräsmattor, och klipp helst inte gräsmattan förrän de blommat ut. Till sensommaren och hösten är t.ex kärleksört, höstaster (ger bara pollen) och ljung välbesökta av bin och dessutom enkla att odla.

Om möjligt är det bra att hämta fröer i sitt närområde eftersom ens odlingar då blir en förlängning av det lokala ekosystemet. Tänk alltid på att fråga markägare innan du gräver upp en växt, och låt givetvis fridlysta växter vara i fred.

Det går också att köpa färdiga fröblandningar med biväxter, men välj då om möjligt ekologiska, närodlade och fleråriga sorter.

Kontakta gärna Josefina Oddsberg Gustafsson om du vill boka en föreläsning om bin och humlor!

Nedan finner du ett par bra länkar med mer info om växter som honungsbin och humlor gillar:

Alltombiodling.se/bivaxter/

Trillium.se/fjarilar-humlor-bin/

[/one-half]

[one-quarter]

Några växter som bin gillar:

Vår

Vintergäck (låt löven ligga på hösten om du vill att de ska frodas på våren)

Vårkrokus

Skilla

Sommar

Smultron

Hallon

Klöver (i princip alla sorter)

Lavendel

Mynta

Timjan

Citronmellis

Isop

Gurkört

Honungsfacelia

Höst

Kungsmynta

Kärleksört

Ljung

Höstaster (ger bara pollen)

[/one-quarter]